Fundering

From Prison Architect Wiki
Jump to navigation Jump to search
Foundations.png

Fundering

Description:

Bouw/sloop gebouwen om je gevangenis te verbouwen.

Sub Menu:

 • Gebouw (baksteen)
 • Gebouw (beton)
 • Bulldozen
 • Autom. lampen (option)

Other Information:

 • None provided

Het maken van funderingen is het eerste deel van het bouwen van een nieuw gebouw. Fundering maken binnen gebieden, die nodig zijn voor sommige soorten ruimtes. Sommige ruimtes hoeven niet binnen te zijn zoals de Leveringen zone, Opslag, Afval, Luchtplaats, Douche en Werkplaats.

Gebouw[edit]

Bouwvakkers die een fundering bouwen

Deze optie staat je toe de enige vorm van fundering (die nu in het spel aanwezig zijn) te bouwen. Het maken van funderingen geeft ruimte voor het plaatsen van bepaalde Materialen en Kamers.

Klik eenmaal om de eerste hoek te plaatsen, klik daarna op de tegenovergestelde hoek voor rechthoekige plaatsing. Minimale ruimtes for lengte en breedte is twee bij twee. Om het bouwen te annuleren, rechts-klik op de vorm.

Muren en funderingen[edit]

Walls and foundations.png

Vier muren zijn geen fundering. Maar een fundering heeft wel vier muren. Het is het zelfde als, vier muren zijn geen huis maar een huis heeft wel vier muren.
Dit is hoe je ze onderscheidt (m.b.v the foto aan de rechterkant)

 • Het gele vierkant heeft vier muren en een Gevangenisdeur, en zal geen vloer of dak hebben. Als het gebouwd is zal het eruit zien als het paarse vierkant. Je kan hier geen binnendeurse kamers maken, bijvoorbeeld cellen.
 • Het blauwe vierkant is een fundering zonder gevangenisdeur. Als ik een gevangenisdeur aan de onderkant zou plaatsen, zouden de bouwvakkers het in het groene vierkant veranderen.

Later op deze pagina zal je leren dat funderingen kunnen overlappen, en de originele fundering kunnen uitbreiden. Als je kijkt naar het rode vierkant op de foto, zal je zien dat de fundering overlapt met de vier muren en de gevangenisdeur, maar, zoals uitgelegd in de foto met geel, vier muren en een deur zijn geen gebouw. Hierdoor kan de fundering niet de deur gebruiken die in de muur zit, en daarom kan de fundering niet afgemaakt worden.

Deur plaatsing[edit]

Door placement.png

Er zijn drie funderingen in deze foto:

 • Rood
 • Groen
 • Blauw

Voor al deze drie funderingen zijn er drie gevangenisdeuren in het paarse vierkant. Wat gebeurt er mee?

 • Voor de rode fundering, zit de deur niet in de muur. Als deze fundering afgemaakt zou worden, zou je vier muren hebben met een deur in de vloer. Zie het alsof je in een grote doos zou zitten en een deur in je handen zou hebben.
 • Voor de groene fundering zit de deur wel in de muur. Op die manier, als de fundering afgemaakt zou worden, zou je gewoon door de deur in de muur het gebouw in en uit lopen.
 • Voor de blauwe fundering, is de deur buiten het gebouw. Dit zou betekenen dat je in een grote doos zou zitten, zonder een deur in de muur.

Je funderingen uitbreiden[edit]

Expanding your foundations.png
Extended foundation a36.png

Er zijn vier funderingen in de bovenste foto:

 • Geel
 • Rood
 • Roze
 • Blauw

Alleen de gele fundering heeft een gevangenisdeur (groen) en is afgemaakt. Kijk nu eens naar de anderen:

 • Rood kan niet afgemaakt worden omdat het geen gevangenisdeur heeft. Omdat het een nieuwe fundering is, niet verbonden aan een andere fundering. Het kan geen deur delen.
 • Roze kan niet afgemaakt worden omdat het geen gevangenisdeur heeft. Door de manier waarop de fundering geplaatst is (naast geel), zal het de muur van geel gebruiken als gedeelde muur. Roze heeft dan vier muren, maar geen deur.
 • Blauw is erg interessant: Hij is geplaatst OP een bestaande fundering, geel. Dit betekent dat het de muur van geel neerhaalt, en de hele ruimte uitbreidt waar geel is. Blauw heeft dan maar 3 muren, en kan de groene deur van geel dele.

Je kan funderingen uitbreiden voor of na dat je het bouwt, zoals de onderste foto laat zien. Dit staat het bouwen van niet-rechthoekige gebouwen toe en bestaande gebouwen uitbreiden.

Kosten[edit]

Kosten hangen puur af van x(lengte)*y(breedte), met kosten = x*y*10. Cost depends purely on x(width)*y(height), with Cost = x*y*10.

Bakstenen muren of betonnen muren, hangt ervan af wat geselecteerd wordt, zal rond de randen worden geplaatst, behalve aan zijdes waar al een andere fundering is. Een ingang moet er zijn (of geplaatst worden) op de buitenkant om de fundering "af te maken".

Staal is nodig om een fundering te bouwen, inclusief beton voor de betonnen vloer, die standaard wordt gebruikt in alle gebouwen.

Plafond lampen zullen geplaatst worden in een regelmatig (gebaseerd of map, niet afhankelijk van individuele fundering plaatsing) raster, elke vier kolommen en vier rijen, tenzij de "Automatische lampen" optie in het Fundering menu is uitgeschakeld. Het is gebruikelijk dat de kosten van lichten en wanden niet in de prijs wordt geincludeerd. (prijs is theoretisch gezien Kosten = x*y*10+ (2x*50=2(y-2)*50)+(kosten van lichten))

Bulldozen[edit]

Wijst coördinaten aan van voorheen geplaatste gebouw funderingen voor sloop, een taak die vervult wordt door bouwvakkers. Als je simpelweg een muur wil slopen, maar het als een deel van binnendeurse ruimte wil houden, gebruik dan de "Muren Slopen" of "Binnenruimte leegmaken" opties van het Materialen menu.

Tips[edit]

 • Als je een fundering langs een bestaand gebouw plaatst, zal die de muur van dat gebouw automatisch delen zodra je fundering afgemaakt wordt.
 • De dimensies die ze laten zien als nieuwe fundering kan misleidend zijn. Bijvoorbeeld, als je een 4x4 kamer wil maken (voor bv. een kantoor), dan zou de fundering geplaatst moeten worden als 6x6. Dit houdt rekening met de vier muren aan de randen die vloer-ruimte innemen.