Közművek

From Prison Architect Wiki
Jump to navigation Jump to search
Utilities.png

Közművek

Leírás:

A játékban két féle közmű található meg, ezek a víz és az áram.

Almenü:

List of Utilities (see below)

További információ:

Clicking on the name or image of a utility on the right will take you to its article.


Víz[edit]

Szivattyú

Egyes tárgyaknak (pl. a csap, WC és zuhanyfej) szükségük van vízre. Ehhez építeni kell egy szivattyút, majd a közművek nézetben ki kell építeni a vízvezeték rendszert. A vizet általában a nagy csövek szállítják körbe a fegyházban, és a kis csövek kötik be a vizet az egyes épületekbe illetve tárgyakba. A szivattyúnak állandó áramellátásra van szüksége a működéshez.

A kis csövek 39 mező távolságig tudják elvinni a vizet a nagy csövektől nyomáscsökkenés nélkül.

A nagy csövek 725 mező távolságra tudják elvinni a vizet a szivattyútól nyomáscsökkenés nélkül. Hogy jobban érthető legyen ez a távolság, a nagy térképek oldalai 200 mező hosszúak, vagyis a két átellenes sarkot az oldalak mentén összekötve is még csak 400 mezőnél tartunk.

Elektromosság[edit]

Generátor

A fegyházadban megannyi tárgynak szüksége van elektromosságra a működéshez. Az áramot a generátorból kapod. Ahhoz, hogy elég áramot termelj az egész fegyháznak, szükséged lesz kondenzátorokra is. A generátoron láthatod az aktuális terhelést, ha pedig a sáv eléri a felső vonalat, a túlfeszültség gátló lekapcsolja a generátort és a kondenzátorokat is. Ilyenkor egyesével kell őket újra bekapcsolnod (előbb a kondenzátorokat) a közművek nézetben.

A villanyvezetékeket elég 15 mező közelségre vinned a lámpákhoz, azok automatikusan rá lesznek kötve a fővezetékre. Mivel a lámpák kisebb vezetékei nem mehetnek át a falakon, főleg cellák építésekor előfordulhat, hogy közelebb kell vinned a villanyvezetéket. Nincsen korlátozás arra, hogy milyen messzire vezetheted a villanyvezetéket a generátortól, tehát az egyetlen dolog, amire figyelned kell, az a terhelés.

Vezérlés[edit]

A fegyházad víz- és áramellátását vezérelheted szelepek és főkapcsolók építésével a víz- és villanyvezetékeken. Ezek hasznosak lehetnek például új épületek építésekor, ahol még nincs szükség áramra vagy vízre, mivel a kondenzátorok elég drágák.